Waarom Grootvaderstijd?

banner

2022

 

Dit is de plaats waar ik nu al jaren met plezier woon.

De website  www.grootvaderstijd.net is opgezet om u als lezer weer terug te willen brengen in de wereld van nostalgie.

Wij wonen reeds 50 jaar in Almelo , vanuit Zevenaar naar Almelo, ons eerste huis was in de wijk Schelfhorst daarna de Bornebroeksestraat en thans ruim  32 jaar in het buitengebied van Almelo, dat is De Graslaan 3 7604 PT (De Buitenhaven) 

Om u terug te willen brengen in mijn persoonlijk leven betreffende het heden kan niet zonder het verleden geef ik hieronder enige informatie. Ik ben overgrootvader, mijn leeftijd is (87) en Opa van 3 kleinkinderen en 6 achter kleinkinderen .Vader van 4 kinderen en heb een lieve vrouw en zijn 60  jaar getrouwd op 2 Oktober 2023 Ik wil u toch het een en ander over mijn doen en laten vertellen, met de bedoeling om niet zelf het middelpunt te zijn maar zij die het lezen misschien te helpen, om wat nostalgie naar boven te halen. Heb mijn jeugdjaren in Zwolle door gebracht en het is juist Zwolle waar je nog veel nostalgie tegen komt. Het is o.a. met name de Sassenpoort die veel indruk als jeugd indruk op mij maakte.

De Sassenpoort Zwolle

Sassenpoort van boven gezien

Sassenpoortenbrug periode 1881-1914

“Een ware reus van gigantische kracht. “Met een stille, maar onverwin’lijke macht.”Zoo staat daar als wachterbij dag en bij nacht.”De poort uit het grijze verleden” Zo zong eens een onbekende dichter van de merkwaardige Sassenpoort, thans (1949) de vredige bewaarder van het Rijksarchief in de provincie Overijssel, of zoals iemand eens aardig heeft gezegd: “als een krijger in ruste die een betrekking heeft gekregen als suppoost in een museum.” Het is verheugend voorbeeld, hoe men een oude stadspoort als een fraai stuk van architectonische schoonheid kan behouden in het moderne stadsbeeld, zonder dat zij een sta in de weg wordt voor de eisen van het verkeer.Vermoedelijk is met de bouw in 1408 begonnen. De naam wordt door sommigen afgeleid van de Sassen of Saxen, oudtijds in deze streken inheems. Anderen zeggen, dat zij in het begin de´Assendorperpoort werd genoemd, naar de vroegere maker van die naam, waarin bij verkorting dan later de naam Sassenpoort zou zijn ontstaan.

W.Veenendaal in het museum winkeltje

2023

Het kruideniersmuseum Grootmoederstijd
is verplaatst naar KRUIDENIERS
MUSEUM UTRECHT Hoogt 10 3512 GW
Utrecht
De centrale boodschap van het museum is:
“Van Kruidenier naar Supermarkt,
andere tijden, zelfde toewijding”
Opening van het museum is eind.
November

 Het kruidenierswinkeltje

Kom uit een gezin van 10 kinderen en ben geboren in Zeist (1936) mijn vader Jacob Veenendaal had een lederwaren fabriek aan het Koewegje te Zwolle (JAVEZO) samen met mijn moeder was hij begonnen om thuis tassen enz. in elkaar te zetten. Van de 10 kinderen leven er nog 2 mijn jongste zus (81) en ik zelf. Ben God dankbaar dat hij in mijn leven de belangrijkste plaats heeft ingenomen en dat ik naast mijn hobby geloof mag hebben in de zoon van God die zijn leven heeft gegeven voor mijn zonde en die van de wereld. Het lam van God, Al wie op Hem zijn geloof bouwt zal niet beschaamd uitkomen, En dat is echt waar door zijn woord heeft dat in mijn huidige leven plaatst gevonden.

Mijn Vader Jacob Veenendaal werkzaam in zijn kantoor Koewegje 4 Zwolle

Koewegje 4 Zwolle

Koewegje 4 waar mijn vader zijn lederwarenfabriek had periode 1939-1945 daar is thans de stichting Ateliers Zwolle gevestigd

Mijn vader 3e van links met het personeel voor de fabriek Koewegje 4 Zwolle

Mijn moeder was een geweldige en moedige vrouw die ondanks vele beproevingen kans heeft gezien om ons groot te brengen (10 kinderen) en daar ben ik haar dankbaar voor.

Mijn moeder

Wij waren Ned. Hervormd. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Zwolle, en ook de oorlog 1940 – 1945 heb ik meegemaakt , zo weet ik nog dat er gebrek was aan brandstof dus gingen wij als jongens daar naar zoeken, wij hadden een bokken wagentje en gingen naar het spoor want daar stonden wagons vol met stukken steenkool maar die werden bewaakt door Duitse soldaten maar we zagen toch kans om wat stukken in het wagentje te krijgen, het was zeer koud en we wilden weg gaan naar huis (Elbertstraat) toen plotseling een Duitse soldaat met een geweer in aanslag naar ons toe kwam en ik schok zo erg dat ik een paar passen achteruit liep en had niet in de gaten dat ik op het ijs stond maar dat was te dun en ik zakte erdoor en was drijfnat nooit heb ik zo hard gelopen naar huis als toen zonder kolen en bokken wagentje.

 

Dit was het eerste huis waar we in Zwolle woonde, de Eigenhaardstraat daarna gingen mijn ouders naar de Elbertstraat

De Elbertstraat en de Elbertsschool (kamperpoort) is vernoemt naar een leraar.

Elbertstraat hoek Zuiderkerkstraat Zwolle

Elbertstraat hoek Tuinstraat Zwolle

Waar nu een parkeerplaats is (Zuiderkerk) voor autoos was voorheen de touwbaan waar we o.a voetbal speelden.

Zuiderkerkstraat hoek Elbertstraat

Hier gingen we als kind met onze ouders naar toe.

De Zuiderkerk met op de voorgrond het huisje van de touwslagerij, daarvoor stond een bord waar de reklame opgeplakt werd.

In dit huis tegenover de Sassenpoortenbrug woonde de Fam. Buddingh ik speelde met de zoon (Toon ) die bij mij op de Nutsschool zat. Als je bij dit huis links afslaat kwam je bij bakkerij van Norp terecht.

Suikerzakje

Banket bakkerij en Tearoom A.Norp  ( Guus Bosman)

Dit huis was in de oorlogstijd helemaal leeg, hier had de Fam.Palm gewoond die een confectiefabriek hadden in de Tuinstraat vlak achter ons huis in de Elbertstraat. Wij hadden in die tijd een club opgericht die de Sluipende Panter als naam had, vrienden uit die tijd zullen dat zeker nog wel weten. Wij hebben in dit huis gespeeld aan de Terborchstraat hoek Zevenalleetjes.

Woonhuis en winkel van de Fam.Aaldenberg aan de van Karnebeekstraat, boven de winkel woonde de Fam.Aaldenberg.

Dhr.Aaldeberg achter de toonbank in zijn winkel

De Heer Aaldenberg zoals je hem aantrof in zijn winkel altijd goed gemust. In de jaren ’60 verkocht ik Flexa verf aan o.a. de firma Aaldenberg, daar ik vertegenwoordiger was bij Hollanders Verfhandel Zwolle. Het witte pand aan de van Karnebeekstraat te Zwolle ,hier was gevestigd de winkel en woonhuis van de Fam. J.Aaldenberg  De Firma Aaldenberg was zeer bekend in Zwolle door de verkoop van verf en behang, ik ging veel om met de zoon Jan en hebben heel wat uurtjes in de woonkamer bij de gastvrije fam Aaldenberg doorgebracht. Mijn vrienden in die tijd waren Jan Aaldenberg – Jan Lok – Arie Huigen en Thijs Zijda. Na zoveel jaren is het kontakt er helaas niet meer met uitzondering van Jan Lok die ik via de telefoon een keer heb gesproken ,helaas is Jan Lok overleden in 2012.Tot mijn verbazing kreeg ik een telefoontje van Jan Aaldenberg uit Westeholte en we hopen elkaar dit jaar weer eens te ontmoeten, hij kwam aan mijn telefoon nummer via zijn broer Herman.

Het lager onderwijs was op de Nutsschool en op deze school zaten ook de Zwolse vierling van de familie Kiffers, de namen van de vierling waren Rina-Han-Dorothee en Elly (geboren 1942)

Nutsschool Zwolle Als u met de muis op de fotoos gaat staan en klikt krijgt u de juiste afbeeldings grote.

Zwolse vierling staat naast mij op het schoolplein Nutsschool Zwolle

6 jongens op schoolplein van de Nutsschool 1949-1950 Vlnr.Toon Voorhoeve, Wouter ? Frijling, Wijnand, Adje Broek, Henk Kale

4 jongens op schoolplein van de Nutsschool 1950-1951 i.v.m. verjaardag van de heer van Bekkum hoofd van de school.Vlnr.Wijnand Veenendaal, Johan Korpershoek, Hans Beekman, Boy van der Kooy

Marnixschool Zwolle

Hans Beekman staat naast mij links boven, Hein Boele in witte blouse, bovenaan Juf. Spanger

Dagje uit naar Schiphol (4 klassen Nutsschool)

Daarna ging ik naar de Ambachtschool (schildersopleiding)

Ambachtschool Zwolle waar ik les heb gehad van dhr.Lammers

Mijn eerste werkkring was bij (Piet) Hollander’s Verfhandel te Zwolle en Steenwijk, De eerste vestiging van Hollander was aan de Thorbeckegracht te Zwolle. Zaterdag s’morgens moest ik ook werken (1952) en ik kan mij nog goed voor de geest halen dat ik de tabaksgeur rook van de Van Helms tabaksfabriek en de kaneelgeur van de fabriek van Doesschate. Van de Thorbeckegracht is Hollander’s Verfhandel verhuist naar de Melkmarkt 18 waar Dhr.Hollander boven de zaak heeft gewoont en later Dhr.Duthler. De heer Piet Hollander is in 1969 bij de Sikkens groep gekomen en later directeur Sikkens bv Sassenheim

Ten Doeschatte Winkel Diezerstraat Zwolle

Diezerstraat zo was het vroeger

Diezerstraat periode 1881-1914 

Holllander’s Verfhandel Zwolle

Ik begon als magazijn jongen en moest de orders klaar maken die ik dan op de bakfiets naar de bode’s op het van Rodentorenplein bracht, in die tijd werden nog paard en wagens gebruikt door de bode’s.

Van Rodentorenplein waar de bode’s stonden

De heer Piet Hollander( oud -directeur Sikkens bv) gaf me de gelegenheid om meer te doen dan magazijn werk en ik zou vertegenwoordiger worden, ik ging op reis met een bromfiets en later toen ik mijn rijbewijs (door de zaak betaald) had kreeg ik een volkwagen  busje met aanhangwagen. In dit busje waren schappen gemaakt waarin de verfvoorraad stond en kon ik meteen bij de schildersbedrijven de verf afleveren. Het doe het zelf schilderen stond nog in de kinder schoenen, als een schildersbedrijf wat ruimte over had in zijn werkplaats ging men een soort winkeltje maken en met reclame materiaal van Flexa verf was de start gemaakt voor het zelf doen schilderen voor de consument

In dit pand aan de Melkmarkt 18 was de vestiging van Hollander’s Verfhandel, in de bovenwoning heeft in het begin dhr. P.Hollander gewoond en later Dhr.Duthler.

x

Briefhoofd van Hollanders verfhandel

Hier heb ik in het restaurant wel gegeten als ik in Steenwijk was

Dit merk Flexa verkocht ik als vertegenwoordiger-demonstrateur en etaleur toen ik werkzaam was bij Hollanders verfhandel. Ik had in die tijd een volkswagenbusje plus aanhangwagen die volgeladen was met Flexa verf en kon vaak direkt afleveren bij de winkeliers.

Advertentie Tjallema

Advertentie jaren ’50

Om de schilders te helpen bij hun verkoop werden er s’avonds door mij demonstraties gehouden in zaaltjes en dat was leuk werk. Met Speurder verven (Tjallema Sneek) werd vaak gestart en later was het Flexa.

Na mijn werk ging s’avonds naar de Handelsavondschool.

handelsavond school

handelsavond school zwolle

Diezerpoortenplas je kon linksaf naar de Thorbeckegracht gaan, in het vierde pand op de foto zat de firma Stremmelaar die verf (o.a.Ripolin) en behang verkocht.

Diezerstraat Zwolle

Suikerzakje

De Diezerstraat wat hebben we daar veel gelopen, en Zaterdagavond gingen we vaak naar de Bioscoop De Kroon ( het hoge gebouw op de achtergrond) de reclame slogan was:” Geen betere film en fijne toon dan in de bioscoop De Kroon”.De reklame borden die vrij groot buiten hingen en waar de film beelden opstonden werden geschilderd door Dhr.Klappe Snr.die een schildersbedrijf had aan de Thorbeckegracht. vlak bij het pand waar het eerste vestiging van Hollanders Verfhandel was en die later naar de Melkmarkt ging. De Kroon is de naam van een bioscoop in Zwolle. Oorspronkelijk was De Kroon, toen nog een filmtheater, gevestigd aan de Diezerstraat 66. De eigenaren waren destijds Dhr.LH.J.Wachters en heer Ernst Wulff.In de periode van ca.1911 tot 1956 heeft Dhr.LH.J.Wachters veel energie in de bioscoop gestoken. Op zaterdag 29 juli 1911 werd het filmtheater geopend voor publiek De directeur was toen David Pinto.
Tussen 1962 en ?** was de De Kroon eigendom van J.H. Kroon.(Jaap Kroon)
In 1992 verhuisde de bioscoop naar zijn huidige locatie aan het Gasthuisplein 8 in het centrum van Zwolle. Op de plek van de bioscoop stond voorheen het klooster van de Zusters van liefde uit Tilburg.

Later heb ik ook nog een cursus gevolg bij instituut voor verkoopkunde te Veenendaal (1983) Ik ga met u nog even terug in de periode dat ik werkzaam was bij Hollanders Verfhandel, toen ik nog in het magazijn werkte ging ik tussen de middag even naar huis om wat te eten. Zo ook op een dag dat ik naar huis fietste kwam ik op de Oude Vismarkt een op hol geslagen paard tegen met achter zich een platte kolenlwagen.

Oude vismarkt Zwolle

Toeschouwers gingen snel aan de kant en de kolenwagen ramde enkele stilstaande auto’s ik ging met de fiets naast de wagen rijden maar de fiets kwam klem te zitten tegen de rand van de wagen ik klom op de kolenwagen en zag kans om de teugels te pakken.Met mijn voeten drukte ik op het achterste van het paard(gezien op een film) en probeerde zo het paard wat af te remmen dat lukte gedeeltelijk maar ter hoogte van de Plantagekerk werd het paard wat rustiger en kwam op dat moment stalhouder Gait Mulder mij te hulp en wist het paard weer tot kalmte te brengen.

Gait Mulder

Plantagekerk

Oude Postkantoor om de hoek bij de ingang kon je de fiets stallen er was een echte fietsenbewaarder zijn naam weet ik niet meer, maar tegen betaling werd je keurig geholpen.

De kolenwagen was van de firma Wolters en die was gevestigd vlak bij de Sassenpoort. Van de firma Wolters kreeg ik een taart en mijn kleding kon ik laten reinigen.
Tot 12 November 1954 heb ik gewerkt bij Hollander’s verfhandel, waarna ik een andere werkkring heb opgezocht n.l .NV Confectiefabriek “Groningen” waar ik werkzaam was op de verkoopafdeling. Hier heb ik gewerkt tot Maart 1955.

Grote Kerk aan de Grote Markt

Het Schnitgerorgel in de Grote Kerk Zwolle dateert in oorsprong van 1719

Grote Markt Zwolle links het begin van de Diezerstraat en rechts de Oude Vismarkt. Op de hoek waar nu van Orsouw zit was in mijn jeugdtijd een viswinkel gevestigd ik meen van de Veer. Bij banketbakkerij van Orsouw heb ik in mijn vrije tijd nog gewerkt en bracht op de transportfiets o.a. het gebak bij de mensen die dat besteld hadden, ook mocht ik helpen om speculaas te maken.

Suikerzakje

Grote Markt met zicht op De Harmonie

Karel de Vijfde huis.

 

Grote markt periode 1881-1914                    Blijmarkt periode 1881-1914

 

Zwolse paardentram 1881-1914   Keersluisbrug opengedraaid 1881-1914

 

Zomerzorg nabij de Spoolderberg 1881-1914 Binnengasthuis O.Vismarkt-Gasthuisplein

Burgemeester Van Roijensingel op de achtergrond de Sassenpoort

Nieuwe Havenbrug

Nieuwe havenbrug van vroeger

Bij deze lokatie heb ik dikwijls gegeten en koffie gedronken.

Nieuwe Havenbrug met Peperbus

Door problemen thuis waar ik niets aan doen kon, ben ik met medewerking van mijn Moeder liftend naar Rotterdam gegaan.Ik had een monsterboekje voor de scheepvaart en wilde een baantje zoeken op een schip.Mijn ouders hadden in de oorlogstijd een familie die lopend uit Schiedam naar Zwolle kwam geholpen, dat was de fam.Kempers. Ik kon bij de Fam.Kempers tijdelijk blijven tot ik een baan had op een schip.Familie Kempers hadden een dochter en een zoon en daar heb ik fijne tijd gehad, wij speelden o.a.op een stuk braak liggend terrein wat vlak bij de Ver.Glasfabrieken in Schiedam was.Ik zou het heel erg leuk vinden om nog eens wat van de Fam.Kempers (de klinderen) te horen, maar ja het is al weer 62 jaar geleden. Zij woonde op de Buys Ballotsingel in Schiedam. De heer Kempers werkte als schilder in het havengebied te Rotterdam en kon mij helpen bij het zoeken van een schip. Ik kwam terecht bij NV Maatschappij vrachtvaart Rotterdam en ik kon mij aanmonsteren op het m.s. Tamo,waar ik als koksmaatje kon beginnen.De Tamo ging van Rotterdam naar Hamburg en vandaar vertrokken we naar Zuid Amerika.

Tamo vervoer o.a. onderdelen voor Volkswagen die naar Zd.Amerika gingen

Rio de Janeiro

Zo kwamen we o.a. in Rio de Janeiro, maar ook in Montevideo. De zeereis is mij niet goed bevallen, ben behoorlijk zeeziek geweest en dit was mijn eerste maar ook mijn laatste zeereis als werknemer.

Kwitantie (uit mijn verzameling) van de firma Broek & Koetsier Zwolle, een zoon van de heer Broek die aan de Wipstrikerallee woonde, en zijn zoon Adje heeft naast mij in de schoolbank gezeten en wel op de Nutsschoool die aan de Weezenlanden lag.De zeepfabriek “De Fenix” maakte o.a. ABRO en AZON van een oud medewerker die bij de Fenix heeft gewerkt kreeg ik een originele fles ABRO die nu in mijn museumpje jaren’50 staat. Daar ik advertenties verzamel van alle art.die een kruidenier verkocht zoek ik nog wat advertenties van ABRO en AZON, kunt u mij daar aan helpen? mail mij den info@grootvaderstijd.net Merken als DUBRO en ROBIJN kwamen ook van de Fenix, UNILEVER heeft een aantal merken en produktie overgenomen, maar het merk ABRO is helemaal verdwenen.

Kwitantie

Advertentie jaren ’30

Padvinderij-Scouting

Mijn ouders hebben mij de gelegenheid gegeven om op de padvinderij te gaan. Ik begon als welp en later verkenner en het laatst voortrekker. Het was een geweldige fijne tijd bij de padvinderij en heb er veel geleerd waar ik later profijt van had. Ik zat als voortrekker bij de Cavaljé  groep.Ben sinds kort op zoek gegaan naar degene die de naam Cavaljë had en wie was deze persoon waar de Cavaljë groep naar vernoemd was. Volgens de gegevens die ik via Google heb opgezocht gaat het om Martinus Cornelis Cavaljë  Ties Cavaljë, zoon van Ubbo Petrus Cavaljë  en Magdalena Anna de Jong, studeerde theologie in Utrecht en werd in 1940 hulppredikant bij ds.Jelis Creutzberg van de Ned.Herv.gemeente in Neerbos/Hees. Hij werd lid van de verzetsgroep `Oranjevendel`en van de groep Hogerland.In samenwerking met anderen hielp hij al in 1941 bij het verbergen en doorsluizen van geallieerde piloten naar de vrijheid. Hij verzamelde spionagegevens en gaf die door naar Engeland. Hij werd gearresteerd, waarschijnlijk door verraad, op 19 januari 1942. Gefusilleerd op 19 november 1942 bij Soesterberg. De Cavaljëweg in Nijmegen is naar hem vernoemd. Hij was verloofd met Pien Creutzberg, dochter van ds. J.J.Creutzberg, die in de oorlog twee zonen, Karel en Loet, verloor Wij gingen naar een blokhut in Heino en kamperen in Ommen.Iets buiten Vilsteren richting Ommen hadden wij onze tenten staan in de tijd dat er een Nationale padvinderij was in Ommen, kan helaas het jaartal niet meer voor de geest halen. De stichter van de padvinderij Lord Baden Powel had o.a. een boek geschreven over de gevaarlijke klippen die je in het leven tegenkomt en hoe je die kan omzeilen. Men had mij een bijnaam gegeven nl. “Vlo” omdat ik in die tijd nogal vlug was.

Martinus Cavaljë

Naam:
M.C. Cavaljé
Voornamen:
Martinus Cornelis
Roepnaam:
Ties
Geslacht:
Man
Nationaliteit:
Nederlandse
Geloof/kerkgenootschap:
Nederlands-hervormd
Beroep:
hulppredikant N.H. Gem. Neerbosch-Hees
Burgerlijke staat:
ongehuwd
Adres:
Hazenkampseweg 26(pastorie)
Woonplaats:
Nijmegen
 
Geboortedatum:
07-03-1916
Geboortedatum toevoeging:
te Zwollerkerspel
Geboorteplaats:
Avereest
 
Overlijdensdatum:
19-11-1942
Overlijdensdatum toevoeging:
 
Overlijdensplaats:
Soesterberg
Overlijdenslocatie:
vliegveld bij Soesterberg
Begraafplaats:
Gem.Begr.pl. Zwolle 2CA-4NRD
Doodsomstandigheid:
gefusilleerd
 
Gebeurtenis groep:
Verzetsactiviteiten
Gebeurtenis:
Verzetswerk en illegaliteit
Oorlogscategorie:
Burgers: verzetsmensen
Dossiernummer:
RAN, CVD 60

Padvinder

Robert Baden-Powell (Londen, 22 februari 1857 – Nyeri, 8 januari 1941) was een luitenant-generaal in het Britse leger, schrijver en de grondlegger van scouting.

Zwolse blauwvingers.

De Zwolse blauwvinger is al jarenlang een van de best verkochte koekjes van banketbakkerij Van Orsouw op de Grote Markt in deze provinciestad. Het is een lichtgekleurd, langwerpig roomboterkoekje (de vinger) met op de bovenzijde een bruine vlek chocolade, symbool van het veelvuldig geld tellen, want hieraan hebben de Zwollenaren hun bijnaam te danken.In de middeleeuwen heerste er een zekere rivaliteit tussen de bewoners van Zwolle en Kampen. Het verdroot de Kampenaren, door hun buren spottend “Kampersteuren”genoemd, dat er voor de Zwollenaren geen scheldnaam bestond, en naarstig zochten ze naar een gelegenheid om er hun één te bezorgen. Die gelegenheid deed zich voor toen de Zwollenaren bij het gemeentebestuur in Kampen aanklopten om het klokkenspel van de uitgebrande toren, ter aanvulling van de berooide gemeentekas, te koop aan te bieden. De Kampenaren accepteerden, maar bedongen dat ze de koopprijs zouden uitbetalen in muntstukken naar eigen keuze. Dat gebeurde, dagenlang zijn deb Zwollenaren bezig geweest al dat geld te tellen en toen ze klaar waren, hadden ze allemaal blauwe vingers, Zwolse blauvingers.

In mijn vrije tijd (Zaterdag  s’middags) heb ik een tijdje gewerkt bij Van Orsouw, ik hielp mee om o.a. de bakplaten waar speculaas op gebakken werd schoon te maken en bracht bestellingen weg op een transportfiets soms ver in het buitengebied van Zwolle

Zwolse Blauwvingers

Zwolse Blauwvingers

Suikerzakje

Statoin Zwolle

Suikerzakje

Station Zwolle

Wat jammer dat dit hotel is verdwenen !

Hotel Gijtenbeek in oude glorie

5 thoughts on “Waarom Grootvaderstijd?

  1. Beste Gre,
    Dit winkeltje kende ik niet, wel een paar andere winkels die scheepsbenodigheden verkochten die waren langs de waterkant. De firma Hollander verkocht daar o.a.Speurder bootlak van Tjallema uit Sneek.
    Het rook altijd lekker in die winkels naar touw en verf. Ik meen dat één van de winkels firma Sleurink was.

  2. Wat leuk dit te lezen. Ik ben een dochter van Jan Lok (overleden in 2011) Mijn moeder nu 82 kent de namen van zijn jeugdvrienden nog wel . Er is nu een fb groep over Zwolle van vroeger..mag ik daar dit stuk met foto’s ed delen? Of dat u t zelf doet? Zwolle 60-70-80 heet het maar ook foto’s en verhalen van 1900 ed.
    Groet Herma

    • Beste Herma,
      Wat een verrassing dat je moeder Ginie-Vellinga-Lok mij nog kent, jou vader was in mijn jeugdtijd één van mijn beste vrienden, helaas is het kontakt door diverse omstandigheden verdwenen, alleen met de jaarwisseling stuurde we elkaar een kaartje
      Ben zelf 84 jaar oud en mijn vrouw Joke 77 jaar (3 jongens en 1 dochter),ben dankbaar en gelukkig nog goed te pas,maar mijn vrouw is gehandicept (suikerziekte-rugpijnen-kan slecht lopen enz) ben haar mantelzorger.
      Naast mijn website http://www.grootvaderstijd.net heb ik ook http://www.grootmoederstijd.nl en beheer ik een museum (kruidenierswinkel uit de jaren “30 t/m “50) helaas hebben we 2 maanden geleden brand gehad, je kunt het lezen en horen via grootmoederstijd. Ik geef je toestemming om het stukje uit grootvaderstijd te delen, wil je dan ook mijn website vermelden. Doe de hartelijk groeten aan je moeder. Mocht je in de buurt van Almelo zijn dan ben je welkom.
      Het museum hoop ik begin volgend jaar weer open te hebben.
      Met vriendelijk groet,
      Wijnand Veenendaal
      info@grootmoederstijd.nl
      Graslaan 3 7604 PT Almelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *