Almelo

ALTIJD WAT TE DOEN

IN DE NACHT VAN ZATERDAG 18 EN ZONDAG 19 JULI IS ER NAAST ONS MUSEUM HEVIGE BRAND GEWEEST WAARDOOR HET DAK VAN HET MUSEUM VERNIELD IS, ER IS WATERSCHADE ZODAT WIJ U OP DIT MOMENT NIET KUNNEN ONTVANGEN. WIJ GAAN ALLES IN HET WERK ZETTEN OM HET MUSEUM WEER TOONBAAR TE MAKEN EN DAT KAN OMDAT ER NOG VEEL ARTIKELEN HEEL ZIJN GEBLEVEN. DE WALNOOT (Pipowagen) IS HELAAS VERBRANDT.

 

Indien u nog over oude levensmiddelen produkten en reklame beschiktt en u kunt het missen voor ons nostalgisch kruideniersmuseumpje omdat we roet en waterschade hebben,dan zijn we u daarvoor zeer dankbaar !

 

Museumpje Grootmoederstijd in Almelo door brand zwaar beschadigd: ‘Vader in de Hemel sta ons bij’

ALMELO - Joke en Wijnand Veenendaal kijken in de nacht van zaterdag op zondag vanuit hun huis naar de vlammen vlak naast hun museum. Vanaf het tuinhek voor hun woning aan de Graslaan moesten ze machteloos toezien hoe het vuur om zich heen greep.

 

HET HEDEN - KAN NIET ZONDER HET VERLEDEN !!

lees hierboven het artikel uit Dagblad Tubantia

Klik op afbeelding voor het volledige artikel (PDF bestand)

 

Kruidenierswinkel uit Grootmoederstijd.

Is een eerbetoon aan alle kruideniers die er waren in de jaren ´30 en ´50

 

Welkom in mijn kruideniersmuseumpje in het buitengebied van Almelo .Wilt u het bezoeken? Dat kan, even bellen 0546-824562 of 06-13432781 i.v.m.

datum en tijd, een mailtje kan ook naar info@grootmoederstijd.nl U kunt ook gebruik maken van ons contact formulier. Wij geven ons adres door omdat we uitsluitend open zijn op afspraak !
De entree is een passende vrije gift om het museumpje in stand te houden.
Bij een bezoek aan mijn winkeltje geef ik u informatie over het wel en wee van de kruidenier uit de jaren '30 en '50

Voorwoord

Mijn website grootmoederstijd en www.grootvaderstijd.net is opgezet om u als lezer weer terug te willen brengen in de wereld van nostalgie. Waarvan de kruidenier een belangrijke rol speelt.

Op deze pagina kun je alles vinden over herkenning van het verleden toen de geur van kruiden je tegemoet kwam in de winkel. Het is een nieuwe ontdekking van het verleden toen grootmoeder boodschappen ging doen. Hieronder kunt u lezen over de ontwikkelingen in de levensmiddelen sector hierdoor kunt u een beeld krijgen wat er in die tijd speelde en wat de drijfveer van mij is om dit stukje nostalgie in ere te houden.Verder is het leuk en prettig om je verzameling te kunnen delen met anderen door het te laten zien en erover te vertellen.

 

Verzamelen is meer dan het bezitten van objecten, je verzameling delen met andere geeft inzicht over wat er is geweest wat men vaak niet weet, het heden kan niet zonder het verleden ! Het is een ware opleving, daar oude herinnering weer boven komen.

 

Nieuwe aanwinst !

EXPA Toiletpapier uit jaren 60. Een produkt van de Nederlandse Exportpapierfabriek uit Nijmegen-Cuyk deze fabriek maakte ook NEFA damesverband daar heb ik helaas nog geen verpakking van, kunt U mij daar aan helpen ? Het mag ook een doosje zijn waar geen verband in zit laat het me weten via info@grootmoederstijd.nl of per tel. 06-13432781

Druk op het pijltje, en u krijgt een filmpje te zien over de kruidenierswinkel uit Grootmoederstijd. De opname is gemaakt voor de bewoners van Carint .

 

 

In het nieuwe lees, kijk en verzamelboek van Droste staat op bladzijde 288 ons kruideniersmuseum vermeld. Het boek kunt u kopen tegen voorinschrijvings prijs bij Job Koens jobkoens@hotmail.com

 

 

 

Oude mooie blikken en trommels treft u aan in onze winkel.

Originele oude beschuit verpakking

Nostalgische producten wekken onverbiddelijk gevoelens op, wij kunnen dit bij verpleeg en verzorgings tehuizen laten zien door lezing en presentatie. In tehuizen waar demente mensen zijn is het een ware opleving, daar oude herinnering weer boven komen. Informatie info@grootmoederstijd.nl of tel.0546-824562 mob.06-13432781

Reeds hebben Carint-Reggeland -- Livio -- Domusmagnus -- Passage -- Vrouwen van Nu -- De Zonnebloem --Liberein kennis gemaakt met Grootmoederstijd

 

 

 

 

 

 

 

Kogelflesjes

Kogelflesjes is een herbruikbaar flesje dat wordt afgesloten door een glazen knikker en een rubberen ring. U kunt deze flesjes zien in ons museum zij komen uit de periode 1935-1945. In de jaren '30 werden kogelflesjes ook in Nederland gebruikt, ze zijn in 1872 uitgevonden.

 

 
 
 

www.museumzoeken.nl

http://sites.google.com/view/klokkenmuseums

De kruidenier

Vanuit de Statenbijbel, de bijbelvertaling die in 1637 gereedkwam, wordt op een aantal plaatsen de kruidenier genoemd : 1 Koningen 10:15...en van den handel der kruideniers...en in Hooglied 3:6 "Wie is zij, die daar op komt uit de woestijn, als rookpilaren, berookt met mirre en wierook, en met allerlei poeder des kruideniers ? In de kanttekeningen van de vertalers wordt in beide gevallen verwezen naar de kruidenier in de betekenis van drogist of apotheker.

 

Als u de afbeelding van Grootmoeder boven aan de site ziet, dan ziet u dat ze leest uit een boek en dat is de Bijbel vanuit de Bijbel heeft zij naar het licht wat ze had geleefd.De beheerder van deze site heeft haar voorbeeld gevolgd.

 

 

Welkom bii Grootmoederstijd.

 

 
 

Buitenkant

Binnenkant

Grootmoederstijd kruidenierswinkel

 

 
 
Klik hier voor nog meer Nostalgie

Afd.Haarlemmermeer/Hoofddorp

Kruidenierswinkel uit grootmoeders tijd

Op de laatste vergadering voor de zomervakantie (11 april 2017) luisterden we naar de heer Wijnand Veenendaal, eigenaar van een kruideniersmuseum in Almelo. Hij vertelde op een leuke manier over de geschiedenis van de kruidenierswinkel en de artikelen die daar verkrijgbaar waren. Herkenbaar voor velen van ons. 

Indien u een lezing plus presentatie verzorgt wil hebben over het kruideniersbestaan in de jaren '30 t/m '50 is dat mogelijk. Informatie kan per mailtje info@grootmoederstijd.nl of per telefoon 0546-824562 en 06-13432781

Een beetje uitleg over kruidenierswaren !

Het assortiment van de Kruidenier (1)

In 1850 was het assortiment een klein 100 artikelen. De kruidenier was in de vorige eeuwse tijd een specialist in kruiden zowel binnenlandse en uitheemse kruiden en was dit een groot deel van zijn voorraad.Rond 1850 waren de kruiden basilicum, dille, kervel, tijm, esdragon, majoraan en de uitheemse soorten zoals grein, capper, galigaan, en bakelaar.Verder was er wierook, zwavel, potas, ook verschillende verfstoffen zoals galnoten, brasiliehout, ranghelake.De kruidenier was nauw verwant aan de apother en waren aanvankelijk één.In 1865 werd de kruidenier wettelijk erkend en beregeld.Het assortiment begon langzaam binnen te komen zoals: ruwe en gebrande koffie,cichorei (plm. 1780)groene en zwarte thee, drietal soorten rijst, gort, garst, olie (6 soorten), snuif, melis (suiker), broodsuiker (suiker in de vorm geperst van suikerbroden) zout,stokvis,haring,stijfsel,blauwsel,cacao,anijszaad (2 kwaliteiten) zwavel, saffraan, potsuiker, kandij (bruine en gruis) peper, kaneel,nootmuskaat, zwartsel, traan,mosterdmeel,kruidnagelen, potlood, chocolade (2 soorten) gember,rozijnen, vijgen, azijn, pruimedanten, piement, kaarsen, boter, lakmoes,verder verkocht men garen, zijdelint, linzen, gerst (gele en parel) witsel, gemalen krijt, blauw en zwart boord, spelden, rokkeband.Kaas en vleeswaren kwamen niet voor. Peulvruchten en grutterswaren waren nog gering aanwezig

Dit mooie oude Zwartjes Album met 132 plaatjes kreeg ik gratis van Mevr. Verbeek uit Hoofddorp

 

Zwartjes waren minifoto's die gratis werden verstrekt bij aankoop van diverse merken, zoals De Jong's Cacao Chocolaad, G.Hille & Zn Koek en Beschuitfabriek Zaandam. enz. Als je 25 plaatjes schoon terug stuurde had je recht op een tien cents artikel naar keuze

 

 

 

Het sluitzegel album is ruim 100 jaar oud en werd geschonken door Mevr.Verbeek

Sluitzegels zaten op de verpakkingen

 

Hoe is mijn winkeltje ontstaan ?

Op de dag van mijn pensioen had ik alleen nog blikjes en trommeltjes op een plank staan. Heel bescheiden. Hoewel het zich uitbreidde..Af en toe dook er weer een leuk exemplaar op bij een rommelmarkt. Omdat ik meer tijd had, bezocht ik toen een keer als verzamelaar een man die zo’n oud winkeltje had, met spullen van toen. ‘Ik dacht meteen, dát wil ik ook.’ Maar de man wilde niets kwijt, zelfs niet de artikelen die hij dubbel had. Hij verkocht helemaal niets. ‘En toen zei die man tegen mij: Begin er maar niet aan. Want er is helemaal niets meer te krijgen.’ Dat had de man beter niet kunnen zeggen want het prikkelde mij juist om te laten zien dat het mij wel ging lukken. Geestdriftig: ‘Als vertegenwoordiger maakte ik wel eens een half jaar lang de rit naar een mogelijke klant. En dan zei die steeds: ‘Je krijgt een bak koffie maar kopen doen we niet. En het lukte uiteindelijk toch. En zo is het ook met mijn winkeltje gegaan.

   
   

Rijst uit ons assortiment

 

staan in ons museum

   
   
   
   

Wij ontvangen u bij mooi en iets minder mooi weer in ons museum.
   
   
   
   

 

 

 

Bakkerij boven het winkeltje.

Hier enkele prijzen, welke in de jaren 1920-1930 genoteerd werden in het bakkersvak, een vak van zeer onregelmatige lange en hardwerkende uren.

Beschuiten 12 stuk in 1 pak 10 ct. Roggebrood 25 ct.per brood van 2½ kg,Witbrood 10 ct.per 4 ons en 16 ct.per 8 ons, Bruinbrood 8 ct. per 4 ons en 14 ct.per 8 ons, Grote kadetten 6 stuks 10 ct. Flinke Krentebollen 6 stuks 10 ct. Bakkerskoekjes, grote sortering van 50 tot 100 ct. per ¼ kg.

Zuivel artikelen

Het assortiment van de kruidenier (2)

In 1950 was het assortiment slechts 1000 artikelen. Het grootwinkelbedrijf had in 1967 4000 levensmiddel artikelen.

 

Indien u een lezing plus presentatie verzorgt wil hebben over het kruideniersbestaan in de jaren '30 t/m '50 is dat mogelijk voor verpleeg - bejaarden tehuizen - scholen en bedrijven. In tehuizen waar demente mensen zijn is het een ware opleving, daar oude herinnering weer boven komen. Informatie kan per mailtje info@grootmoederstijd.nl of per telefoon 0546-824562 en 06-13432781

Lezing over de kruidenier en presentatie kruidenierswaren.

 

 

Gezellig en knus is het in grootmoeders kruidenierswinkeltje

 

U kunt alle lopende veilingen van Grootmoederstijd vinden op Marktplaats

Als u GROOTMOEDERSTIJD (met hoofdletters) intikt en kijk bij verzamelen (bijna 15 jaar actief)

 

Thee en kruiden artikelen

 

Groene zeep,stijfsel,Radion-wasmiddel, Loda-bleekwater van 27 cent, bij de kruidenier kon je het kopen. En natuurlijk koffie, een blikje Buisman, thee, limonade, Wessanen's rijst, kruiden, Molenaars kindermeel en suiker. Maar ook hopjes, zoethout, salmiak en griotten. Koetjesrepen. bazooka-kauwgum, katjesdrop. Ulevellen en muntkussentjes. Kent u ze nog ?

PRIJZEN

Om enig inzicht te krijgen van de prijzen, welke in de jaren 1920-1930 normaal waren, volgen hier enkele noteringen. Koffie van 50 tot 100 ct. per ½ kg, Thee 25 á 35 ct. per ons, Suiker 20 tot 23ct Lucifers (zwaluw) 10 ct. per pak,Kaas 40% p.½ kg 40 ct. Groene zeep 8 ct.per ½ kg. Zeeppoeder 10 tot 15 ct. per pak ½ kg, Beschuit 15 tot 20 ct. p.¼ kg, Pinda ongepeld vers gebrand 20ct.p.kg Gedroogde Pruimen 15 tot 25 ct per ½ kg,Gedroogde Appelen in schijfjes 35 ct. per ½ kg, Gedr. Abrikozen 50 tot 75 ct. per½ kg, Rijst naar kwaliteit 6,8,10,12,15 ct. per ½ kg,Havermout 15 ct. en Gort 12 ct. per ½ kg. Gemengd Kippevoer van 37 ½ ct. tot 45 ct.p.2 ½ kg, Bruine bonen 10 ct, Witte bonen 15 ct. Capucijners 20 ct. Erwten 10 ct. Alles per ½ kg. Roomboter 85 ct., Margarine 35 ct. per ½ kg,Slaolie 100 ct per fles, Boterolie 75 ct. en Raapolie 45 ct. p.liter, Kwatta chocolade reep 5 ct,Drop 10 ct.per ons,Sigaren Hofnar 1 doos van 10 stuks 35 ct. per doos,Sigaretten 5 tot 7½ ct. per pakje,Rooktabak 16-18-20-22 ct per ¼ kg. Verweg de meeste artikelen werden los verkoch, dus bijna alles moest worden afgewogen.

 

 

Almelo's Weekblad Altijd in de buurt !

Je voelt, ruikt en proeft de sfeer uit grootmoederstijd

SEPTEMBER 2017

 

Wijnand Veenendaal deelt graag zijn fraaie winkeltje uit grootmoederstijd met belangstellenden

Door; Marion Wesselink

ALMELO - 'Kwatta, Ata, Abro, Verkade, Jozo, Hofnar,Flipje Tiel, Enkabe en nog veel en veel meer merken van weleer zorgen er voor dat oude tijden herleven Het kruidenierswinkeltje uit grootmoederstijd, straalt de sfeer uit van de jaren veertig van de vorige eeuw en geeft een blijk van herkenning De met recht trotse 'kruidenier' is Wijnand Veenendaal. Het kruideniers - - winkeltje, met boven een bakkerijtje en daarnaast nog een blikkenverza -- meling ligt verscholen op een industrieterreintje achter zijn woning, dicht bij de zijtak van het Twentekanaal en de buitenhaven. Ongeveer vijftien jaar geleden is Veenendaal begonnen het nostalgische winkeltje vorm te geven. Hij heeft vele jaren als vertegenwoordiger voor verschillende producten gewerkt. Affiniteit met verschillende artikelen had hij dus al. Hij kan prachtige anekdotes vertellen over bijvoorbeeld het ontstaan van de kruidenierswinkeltjes in de begin jaren dertig van de vorige eeuw. Er waren er in die tijd zo,n 70.000 van in ons land, totdat men er papieren voor nodig had en een middenstandsdiploma . Mooie indrukwekkende verhalen over hoe hij sommige producten gekregen heeft, Lachwekkend dat de bonen soms in de schort van de klant mee werden gegeven en dat vervolgens alles in het grote kasboek werd geschreven. Hij legt ook uit waar de uitdrukking 'aan de strijkstok blijven hangen' vandaan komt. Veenendaal raakt er maar niet over uit gepraat, over de werking van bijvoorbeeld het speciale kogelflesje. Hoe hij aan de speciale pakken meel uit Haarlem komt en hoe De Gruyter te werk ging. Er werd vroeger echt veel aandacht aan de verpakkingen van producten besteed, bijvoorbeeld middels een fraaie bus. Zo beweert Bolletje al jaren dat ze de grootste beschuiten verkopen maar er schijnt een firma A.S.Veldema Holwerd met nog grote beschuiten te zijn geweest. In het winkeltje staat een prachtige en sfeervolle weegschaal. Ook de ouderwetse deurbel ontbreekt niet.

Een bezoekje aan dit mooie winkeltje annex museum is zeker de moeite waard.Toegang hoeft men niet te betalen, maar een vrije gift is welkom. De ruimte is niet erg groot. Tien personen tegelijk is echt het maximum. Om er zeker van te zijn dat Wijnand Veenendaal thuis is om u rond te leiden dan is het handig om voordien eerst te bellen via 06-13432781, of bezoek z'n website via www.grootmoederstijd.nl.

 

 

 

 

2 foto colleges gemaakt door Jan Hoeboer uit Ede bij zijn bezoek met familie.

Gruttervader Veenendaal vertelt

RADIO ALMELO aa visie

Woensdag 18 november 2015, 18:50

De heer Wijnand Veenendaal heeft een winkeltje uit de tijd van Ot en Sien. Om precies te zijn, het pand waarin hij zijn verzameling antieke weegschalen, koffiemolens, merkblikken en allerhande grutterswaren heeft uitgestald geeft een beeld van het kruidenierswezen vanaf pakweg 1800 tot aan de intrede van de grote supermarkten. Ook is het geen winkeltje in de eigenlijke betekenis van het woord, want hij verkoopt niets. Integendeel, er gaat niets de deur uit, er komt alleen maar meer bij. ‘Grootmoederstijd’, zoals de winkel heet, is dus veeleer een museumpje ingericht als de kruidenierszaak van toen.

Dinsdagavond was de vitale tachtiger te gast in Seniorentijd en vertelde honderduit over zijn hobby. Wat had hem ertoe gebracht om het teloorgegane verleden van die zo belangrijke middenstander in onze samenleving, de kruidenier, op deze wijze te herdenken? Ten eerste bestond bij hem de interesse voor het kruidenierswezen altijd al vanwege zijn voormalige beroep als vertegenwoordiger. In zijn werkzame leven bezocht de heer Veenendaal namelijk grossiers en kruideniers en verkocht hij bekende merkproducten. Eenmaal gepensioneerd stortte hij zich op het verzamelen van merkblikken, maar pas na een bezoek aan een museumpje zoals hij het nu zelf heeft, besloot hij om alles bijeen te garen wat tot de inrichting van een ouderwetse kruidenierswinkel behoorde. Daar kwam schot in toen de kranten belangstelling voor zijn opzet kregen; na een paar artikelen begonnen mensen hem uit eigen beweging spulletjes aan te bieden. En zo kon de heer Veenendaal zijn collectie uitbreiden tot wat het nu is: een heus museum, waarin alle zintuigen gestreeld worden met de geuren en kleuren van het verleden.

Dat met die zintuigen is heel belangrijk, zo vertelde gruttervader Veenendaal. Hij houdt regelmatig lezingen over zijn hobby, en doet dat vanzelfsprekend bij ouderen die de goede oude tijd nog meegemaakt hebben. De illustraties die hij bij zijn verhalen gebruikt helpen het geheugen van de ouderen een handje, maar wat het voor hen vooral tot een feest van herkenning maakt, zijn de geuren. Zoals u weet, is de reukzin het beste vervoermiddel naar tijden van weleer. Het menselijk geheugen werkt optimaal wanneer het letterlijk kan ruiken aan de sfeer van vroeger. Voor elke lezing heeft Veenendaal dan ook een boeketje geuren samengesteld die de stroever geworden hersencellen weer activeren. Een mix van Castella zeep, koffiesmaakmaker Buysman en gedroogde kruiden werkt therapeutisch, met name voor dementerenden.

Het vak van kruidenier heeft ook onze taal verrijkt. Wilt u weten waar uitdrukkingen als ‘aan de strijkstok blijven hangen’ vandaan komen? Luistert u dan naar de herhaling van Seniorentijd op zaterdagochtend vanaf 09.00 uur.
Het museum van de heer Veenendaal kunt u op afspraak bezoeken. Belt u met 0546-824562

 

 

Groepje dames van de Zonnebloem op bezoek.

 

De tuin

Bono onze lieve trouwe huisvriend, is op vrijdagavond 18 Mei 2018 overleden.Bono was geboren 27 Oktober 2003. Wij missen hem erg en mochten hem 14,5 jaar met heel veel dankbaarheid verzorgen.

 

 

 

Voor meer informatie kunt u kijken in ons Gastenboek !

 

 

“Activiteiten Almelo”

http://www.tripner.nl/nl/overijssel/almelo/activiteiten.html

 

Emaille reclame borden.

Conserven

Mag het ietsje meer zijn.

Bakkerijtje boven het winkeltje.

 

Een bezoeker kijkt naar de kruiden (Dhr.van Es)

 

Wat heeft Opekta met Grootmoederstijd te maken ?

In ons kruideniers museumpje beschikken wij over 2 oude originele Opekta flesje en advertenties.Er zijn van deze flesjes een opname gemaakt en van oude kruidenierswaren uit de oorlogsjaren (Fotografie Marinus Haas Berlin) die gebruikt zullen worden in een nieuwe film over "Meine Tochter Anne Frank" die in Duitsland zal worden uitgezonden. Een documentaire over deze film zal worden uitgezonden in begin 2015 ARD

 

De Nederlandse vestiging van Opekta werd door Otto Frank gevestigd op Prinsengracht 263 te Amsterdam, zowel in het voorhuis als op de begane grond van het achterhuis. Otto Frank was Jood en besloot in 1942 onder te duiken. De bovenverdiepingen van het achterhuis werden ingericht als schuilplaats voor het gezin en enkele anderen. De geschiedenis daarvan is wereldberoemd geworden door het dagboek dat de dochter Anne Frank schreef. Otto Frank overleefde als enige van zijn gezin de oorlog.

Het bedrijf handelde in pectine, een vruchtenpoeder dat onder huisvrouwen erg populair was om zelf jam te maken. Het bedrijf was actief in Keulen, maar vanwege de situatie in nazi Duitsland verhuisde Otto Frank in 1933 naar Amsterdam om daar de Nederlandse vestiging op te zetten.

Met de komst van geleisuiker in 1965 raakte Opekta een groot deel van de markt kwijt. In 1982 werd het bedrijf verkocht en na diverse overnames kwam het in 1994 in bezit van Dr.August Oetker KG. In 1995 hield Opekta Beheer op te bestaan. De merknaam is nog altijd in bezit van Oetker, maar wordt niet gebruikt.

9 maart 2015

Opnames speelfilm Anne Frank in Amsterdam

In Amsterdam zijn deze week opnames van de eerste Duitse bioscoopfilm over het dagbork van Anne Frank, die eind dit jaar in de bioscopen te zien zal zijn.De opnames begonnen eind januari in Keulen

De filmcrew maakt deze week in Amsterdam de buitenopnames van de stad waar Anne Frank woonde.Er wordt gedraaid op het Merwedeplein, de Brouwersgracht en de Leidsegracht.De crew komt niet bij het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht.Het achterhuis is nagebouwd in een Duitse studio.

Op het Merwedeplein, waar de familie Frank tot de zomer van 1942 woonde, zijn moderne elementen zoveel mogelijk verwijdert. Lea van Acken speelt de hoofdrol in de film.Van Acken (1999) kreeg bekendheid door haar rol in de film Kreuzweg (2014) waarin zij de diep gelovige Maria speelde. Het is deze maand zeventig jaar geleden dat Anne Frank op vijftienjaruge leeftijd in het Noord-Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen stierf. Het Anne Frank Fonds in Bazel steunt het filmproject

Grootmoederstijd heeft voor bovenstaande film van Anne Frank oude levensmiddel artikelen geleverd in bruikleen uit de oorlogsperiode. De film is opgenomen door Zeitsprung pictures gmbh Köln. Wij hebben prettig kunnen samenwerken met Dhr.Stefan Isfort

Drogistenrij artikelen

Het leven van een kruideniers familie

Magazijn van de kruidenier In de winkel

 

Boodschappen klaar makenen brengen

 

De vertegenwoordigerBoekhouding

 

Onderhoud van het pand

 

Grootmoederstijd heeft aan onderstaande boeken meegewerkt met advertenties uit ons archief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kof

DD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

evierd. Mei wordt ook wel de bloeimaand of Mariamaand genoemd.

Mei valt op het noordelijk halfrond geheel in de lente en op het zuidelijk halfrond geheel in de herfst .

In de Keltische traditie is 1 mei het begin van de zomer, dat wordt gevierd met het Beltana-feest.

De Romeinen vierden diverse voorjaarsfeesten. Begin mei hadden ze het meerdaagse bloesemfeest, de Floralia geheten. Op de eerste dag van mei vierden ze het feest van de aardgodin Bona Dea ('de Goede Godin'), die later met de Griekse godin Maia werd geïdentificeerd. Zij was de oudste en mooiste van de Pleiaden de zeven dochters van Atlas en Pleione. Het Griekse woord μαια (maia) betekende oorspronkelijk 'moeder' en later 'vroedvrouw' (μαιεια-maieia). De Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin opdat zij de dingen van de natuur zou laten groeien. Zij noemden de meimaand (Maius in het Latijn) naar haar. Het Latijnse woord maior (= 'groter') is aan maia verwant, zo ook het woord maiestas (= 'aanzien', 'pracht', 'het hoog in aanzien zijn', 'verheven zijn'). In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om de maand mei te wijden aan Maria ,de "Moeder van God".

Op de gregoriaanse kalender wordt mei voorafgegaan door april en gevolgd door juni.

 

Weerspreuken

 

 

 

 

 

 

 

Gezellig en knus is het in grootmoeders kruidenierswinkeltje

 

Heeft u al onze website www.grootvaderstijd.net gezien?

 

Jaren '50 museumpje

De kruidenier